Uzgoj i plasman svježeg voća za konzum – Trešnja

tresnja-regina-kasna-00Regina – Kasna

Veoma učinkovita sorta, krupnih, sočnih i jako privlačnih plodova.
Plodovi su tamno-crvene boje a dospijeva u berbu početkom jula. Oprašivači su joj Lambert, Starks Gold.

 .

.

tresnja-lambert-kasna-00Lambert – kasna

Ovo je kasna sorta snažne i uspravne krošnje. Plodovi imaju oblik srca, veoma krupnog ploda težine oko 7-8 g. Plodovi su svijetlo-crvene boje, čvrsti hruskavi, slatki i dobre kvalitete. Dobri oprašivači su joj Van, Merton Late Zirat 0900. Plodovi su podobni za skladištenje i transport. Smatra se dobrom komercijalnom sortom.

 .

.

tresnja-kordia-kasna-00Kordia – Kasna

Američka najzatupljenija sorta koja se proizvodi za izvoz a krupnija je i od Bing-a. Čvrstog je tkiva, tamno-crvene boje. Dobri oprašivači su joj Regina, Lapins, Merton Late, Stella. Prijatnog je ukusa, dobro izbalansirane kiseline i šećera.

 .

.

tresnja-burlat-00Burlat – Rana

Je ranija veoma produktivna sorta, srednje krupnih, čvrstih i sočnih plodova. Boja plodova je jarko crvena do tamno crvena. Otporna je na pucanje i bakterijska oboljenja. Dozrijeva krajem maja a oprašivači su joj Van, Bing, Merton sorte.

 .

.

.

tresnja-sunburst-00Sunburst – Srednje kasna

Trešnju ‘Sunburst’ čini atraktivnom stablo kako u cvijet i obilna rodnost. Nešto ranije dozrijeva od ‘Stella’ sorte, od sredine jula. Plodovi su veliki, tamno crvene boje, gotovo crne trešnje sa najslađim okusom. Visoka kvaliteta plodova nije najpodobnija za čuvanje poslije berbe.
Podobna je za kalemljenje na raznim podlogama, jer ima kompaktnu krošnju, produktivna je sorta trešnje krupnih plodova. Ovo trešnja je pogodna za uzgoj u malim prostorima. ‘Sunburst’ je samo-oplodna i stoga ne zahtijeva oprašivače.

.

.

tresnja-zirat-00Zirat 900

Najpoznatija Turska sorta odakle je i potekla. Krošnja raste jako i uspravno, samo-oplodna je ali su joj potrebni i oprašivači. Oprašuju je Regina, Lambert, Stark Gold. Plodovi su veoma krupni, dugih peteljki, boje višnje, meso svijetlo crvene boje, čvrsto, hruskavo i sočno. Podobna je za čuvanje i transport.

 .

.

 

tresnja-herc-00Herc (Slatko srce)

Veoma produktivna sorta, krupnih plodova, scrastog oblika, hruštavog, sočnog i ukusnog mesa. Plodovi su jarko crveni, otporni na pucanje a samo-oplodna je. Ova je sorta podobna kao oprašivač drugim sortama.

.

.

www.vocar-piramida.ba