Uzgoj i plasman svježeg voća za konzum – Šljiva

ŠLJIVA (Prunus domestica)

SASTAV I DEJSTVO

Malo je voća sa ovako širokom paletom, boja, sočnosti i ukusa kao što je šljiva. Sezona šljive počinje već u maju i traje do oktobra. Šljiva spade u grupu Prunus-genus vrste voća zajedno sa srodnicima kao što su breskva i kajsija. Odlikuju se time što imaju čvrstu košticu oko sjemenke. Veoma je zastupljena i u suhom stanju.
Ljekovita svojstva – bilo u svježem ili suhom obliku nosi naziv “Prunus domestica” i bila je predmet mnogo istraživanja zbog svojih phytonutriensa pod nazivom neochlorogenic and chlorogenic kiseline. Ove substance klasificirane kao phenol i njihova uloga kao antioxidanta je detaljno ispitana i dokumentovana.
Zaštita antioksidantima iz Fenola – ove zaštitne substance su veoma efektivne za neutralizaciju destruktivnih radikala kiseonika nazvanih “superoksid anion radikali”, također neutrališu masnoće u moždanim ćelijama, zatim neutralizaciju holesterola i triglicerida koji cirkulišu našim krvnim sistemom.

Šljiva:

32-42mm (66.00 grams) Calories: 30
–    Vitamin C        8.3%
–    Vitamin K        4.6%
–    Bakar        4.4%
–    Vlakna        3.6%
–    Potassium        2.9%

 

sljiva-cacanska-rana-00Čačanska Rana

Čačanska rana i rodna stolna šljiva, krupnih i kvalitetnih plodova.Dobro podnosi transport, a zbog ranog dolaska u rod na tržištu postiže visoku cijenu. Samooplodna je sorta, a u rod dolazi oko sredine jula.

 

 

sljiva-cacanska-rana-01Čačanska ljepotica

Proizvedena je na institute u Čačku. Dozrijeva krajem jula, plodovi su srednje krupni u prosjeku 30-40 g, okruglog oblika i veoma atraktivnog izgeda.
Sorta se odlikuje visokim kvalitetom što je svrstava u jednu od vodećih konzumnih sorata. Kada se pusti da dobro dozrije može koristiti i za preradu.

 

 

sljiva-stenlay-00Stenley

Stenley spade u jednu od najukusnijih i najpodobnijih šljiva koje se uzgajaju. Plodovi su krupni, slatki, sočni i čvrstog mesa. Meso je naranđasto-žuto, takne i glatke kožice, violent-plave boje. Plodovi su izvrsni za konzum u svježem stanju, a zbog visokog procenta šećera podobna je za sušenje i druge vrste prerade.
Cvjeta u kasno proljeće i samo-oplodna je sorta, ali su joj dobrodošli oprašivači. Dozrijeva sredinom avgusta pa sve do sredine septembra.

 

 

sljiva-presenta-00Presenta

Ovo je veoma trendi sorta zbog čvrstoče plodova čak i kada je u punom zrenju. Slatkog je ukusa. Zbog kasnog dozrijevanja i dobrih osobina kod čuvanja, znatno produžava sezonu šljive. Zbog svog usporenog rasta veoma je podobna za uzgoj i u baštama i okučnicama. Dobivena je ukrštanjem Ortenauer‘ x ‚President. Stablo je srednje bujno sa oborenim rodnim granama. Cvjeta rano ili srednje rano a dozrijeva veoma kasno i to u septembru i oktobru poslije Helene. Plodovi su srednje krupnoće, tamno plave boje, čvrstog skoro hruštavog je ploda i meso se lako odvaja od koštice. Prijatnog je ukusa sa malo kiseline. Prorađa rano i kontinuirano a preporučuje se prorjeđivanje zbog boljeg kvaliteta ploda.
Posebne osobine: kasna, zdrava sorta otporna na kišu i mrazove, šarku i podobna je za transport.


sljiva-topend-plus-00Topend Plus

Sorta visokog kvaliteta koja svojim osobinama doprinosi kvalitetu kasnih sorata. To se uglavnom odnosi na ukus, dug period berbe, podobna za skladištenje i transport. Dobivena je ukrštanjem Cacaks Beste‘ x ‚Valor, krošnja drveta je srednje bujna i kompaktna. Rađa na jednogodišnjim i dvogodišnjim granama, i samo-oplodna je. Dozrijeva kasno u septembru i oktobru sa dugim periodom berbe. Plodovi su krupni tamno-plave boje i blago izduženog oblika. Meso je svijetlo-žute boje, čvrsto, sočno i lako se odvaja od koštice i dobro se čuva a podobna je i za preradu.
Posebne osobine – plodovi i drvo su otporni na šarku, moniliju, hrđu, pucanje, crvljivost.


sljiva-toper-00Topper

Topper je također veoma kvalitetna sorta koja prorađa rano, visokog je kontinuiranog prinosa podobna za intezivni uzgoj. Izvrsna je za konzumnu upotrebu zbog kvalitetnog ukusa i arome. Dobivena je ukrštanjem Cacak’s Beste’ x ,Auerbacher’ sporijeg prirasta, kasnog cvjetanja, samo-oplodna i otporna na mrazeve i kišu i dozrijeva kasno. Plodovi su srednje veličine blago izdužena, tamno-plave boje, meso žućtkaste boje i lako se odvaja od koštice. Meso je čvrsto, sočno, odličnog ukusa i arome, a podobna je za čuvanje.
Posebne osobine – zdravih je listova i drveta otporna na moniliju i šarku, zbog velikog prinosa neophodna je jaka rezidba i ponekad je sklona duplim plodovima.

www.vocar-piramida.ba