Uzgoj i plasman svježeg voća za konzum – Kruška

KRUŠKA (Pyrus communis)

SASTAV I DEJSTVO

* Kruška je dobar izvor vlakana, vitamina C i K i bakra. Vitamin C je izuzetan borac protiv slobodnih radikala, dok bakar, kao neophodan sastojak superoksid dismutaze (SOD), eliminiše superoksidišuće radikale. Ako se oni brzo ne eliminišu iz organizma oni mogu da unište ćelijske membrane.
* Vlakna iz kruške pomažu u prevenciji konstipacije kao i raka debelog crijeva.
* Činjenica da se smanjeni unos bakra dovodi u vezu sa rizikom od raka debelog crijeva još je jedan razlog zašto kruška blagotvorno djeluje na debelo crevo.
* Kruške se često preporučuju kao voće koje proizvodi najmanje alergijskih reakcija i preporučuju se majkama kao prvo voće koje bi trebalo da uvedu u bebinu ishranu.
* U koži kruške se nalazi mnogo vlakana, pa je najbolje da se ne ljušti.

kruska-buena-luisa-00Buena Luisa

Dobra Luisa u prevodu je veoma krupnih plodova sa ispunjenim vratom. Koža je svijetla, glatka zeleno-žute boje sa malo crvenkastog rumenila sa jedne strane. Dozrijeva u septembru, veoma je sočna i slatka. Procenat kiseline je nešto iznad prosjeka drugih sorata kruške. Veoma je pogodna za čuvanje u hladnjači. Veoma je produktivna sorta.
kruska-karmen-00Carmen

Karmen je Italijanska sorta kruške proizvedena 1980 na Italijanskom Institutu za Razvoj, ukrštanjem Guyot x Bella di Giugno. Dozrijeva sredinom Jula, otprilike 20-tak dana prije Viljamovke. Veoma je produktivna sorta, srednje veličine (190 g) vrlo atraktivnog izgleda i ukusa. Meso je slatko i aromatičnog ukusa i sočno.
Cvjeta otprilike kada i Viljamovka a najbolji oprašivači su joj Viljamovka, Konferance i Košija. Zbog izuzetno dobrih osobina proizvođači su joj dali ime prema popularnojo operi Carmen kao i drugim sortama visokog kvaliteta (Tosca, Norma, Turandot, Aida, Boheme). Najbolji se uspjeh postigne kalemljenjem na dunji.


kruska-turandot-00Turandot

Također Italijanska sorta dobivena ukrštanjem Dr Guyot x Bella di Giugno. Proizvedena 2000 godine u Loreno Rivalta, Istituto Sperimentale per la Frutticoltura, Forlì station (Italy). Veoma je sličnih osobina kao i Karmen; srednje veličine, savršenog oblika, boje, ukusa. Veoma je produktivna sorta i dozrijeva neposredno poslije Viljamovke a podobna je za skladištenje.
Uspješno se kalemi na dunji, obilno i kontinuirano rađa.
Koža joj je zeleno-žute boje sa oko 10-tak procenata crvene mrlje. Meso je mekano bez sedre, sočno i blago aromatično.
kruska-viljamovka-00Viljamovka

Viljamovka ima vrlo krupan plod, kruškolikog oblika, težine oko 200-250g. Peteljka je srednje dugacka, jaka, drvenasta, na podnožju malo mesnata. Čaška je srednje velika, poluotvorena, s malim listicima, vrlo malo udubljena. Boja ploda je zelenkastožuta, sa sitnim sivim tackicama, uz peteljku i čašku ima smeđe hrđaste mrlje. Meso je topljivo, bijeložute boje, vrlo aromaticno, sazrijeva u avgustu. Savremenom tehnologijom skladištenja njena potrošnja se može produžiti i do 5 meseci, cime se izbjegavaju teškoće u plasmanu, jer u vrijeme njenog dozrijevanja ima jaku konkurenciju na tržištu sa drugim kvalitetnim voćem.

kruska-abata-fetel-00Abata Fetel

Francuska je sorta. Sazrijeva u drugoj polovini septembra, a bere se oko dvije nedjelje ranije, kada joj semenke počinju da crne. Plod je srednje krupan do krupan (190g) oblika konusno izduženog. Inače je zelenkasto do slamasto žute boje isprskane hrđastim tačkicama. Meso ploda joj je meko, sočno, osrednje topivo, slatko nakiselo i dovoljno aromatično. Atraktivnog je izgleda zbog izduženog kruškastog oblika, tako da privlaci pažnju kupaca.
Dobila je ime po (ah-BAH-tay fuh-TEL) Francuskom monahu koji ju je uzgajao u 15-tom stoljeću.


kruska-conferance-00Conferance

Zri oko 26 dana posle viljamovke. Plod je srednje krupan do krupan (140-240). Oblik ploda je dobar. Boja ploda nije baš privlačna. Kiselkasto slatkog ukusa je i prijatne arome. Ima odličnu skladišnu sposobnost. U CA hladnjačama može se čuvati 7-8 meseci. Poslije iznošenja iz hladnjače a prije prodaje plodovi moraju ići na dozrijevanje jer su u protivnom veoma tvrdi. Rano prorodi i dobro rađa. Velikih je zahtjeva prema klimi. Osjetljiva je na toplotni udar.
kruska-deveci-00Deveci

Porijeklom je iz Anatolije, srednje bujne krošnje.
Plod je veoma krupan, ravnog i širokog dna. Plodovi su glatki tanke ljuske, osnovna boja je žuta. Strana koja je izložena suncu dobije roza-crveno lice. Meso je bijele boje, oštro, sočno, blago slatkog ukusa, umjerenog kvaliteta. Bere se početkom oktobra.

www.vocar-piramida.ba