Uzgoj i plasman svježeg voća za konzum – Jabuka

jabuka-ajdared-00Ajdared

Američka sorta nastala ukrštanjem Jonatan i Wagener. Visokoproduktivna plantažna sorta i zrije u prvih desetak dana oktobra. Plodovi su joj krupni do vrlo krupni, okruglog i malo spljoštenog oblika, temeljne žućkastozelene boje, umjereno ili potpuno prekriveni crvenilom, sočnog mesa, kiselkastog okusa. Srednje bujnog rasta i izrazito dobar oprašivač.

jabuka-jonagold-00Jonagold

Američka sorta nastala ukrštanjem Golden deliciousa i Jonatana. Visokoproduktivna plantažna sorta. Zrije u drugih desetak dana septembra, ima krupne plodove okruglasto-konusnog oblika, temeljne žućkastozelenkaste boje, neznatno ili u potpunosti prekriveni crvenilom, sočnog mesa i kiselkastoslatkog okusa. Vrlo je bujnog rasta i triploidna je.

jabuka-zlatni-delises-00Golden dellicious – zlatni delišes

Zrije krajem septembra-početkom oktobra, u početku formira bujna stabla, a po plodonošenju bujnost je osrednja. Dobri oprašivači su joj Ajdared i Gloster. Plod je srednje krupan, aromatičan i sladak. Obilno i redovno rađa, a plodovi se dugo mogu čuvati.

 

jabuka-crveni-delises-00Crveni Delišes

Porijeklom iz SAD. Plodovi su krupni do vrlo krupni slamasto žuta boje, prelaze u tamno crvene boje u punoj zrelosti. Sočna, slatka i aromatična ukusa. Bere se prvom polovinom Oktobra.

 

 

jabuka-mutsu-00Mutsu

Nastala je križanjem sorti Golden delicious x Ind na Aomori Apple Experimental Station, Japan. U proizvodnju uvedena 1948. godine. Po rodnosti spada u osrednje produktivne sorte sa berbom početkom listopada. U hladnjači se čuva do ožujka. Meso je čvrsto, sočno, sitno zrnasto, slatko s posebno srednje izraženom aromom.

 

jabuka-cadel-00Čadel

Nastala je križanjem sorti Zlatni Delicious x Jonathan. U proizvodnji je od 1984. Izuzetnog je ukusa i veoma tražena sorta za konzum kao svježa.

 

 

jabuka-pinova-00Pinova

Jedna od najatraktivnijih sorata jabuke, žute boje sa ljubičastim i naranđastim prugama. Slatkog je ukusa i najviše se koristi za konzum kao svježa. Nastala je križanjem Zlatni Delišes x (Cox’s Orange Pippin x Duchess of Oldenburg) Porijeklom je iz Njemačke. Poznata je i pod nazivima Corail Pinata i Sonata. Oprasuje je Zlatni Delišes.

 

jabuka-lederica-00Kanadska Kožara (Lederica)

Plodovi su spljošteni i okrugli, nepravilnog oblika, debeli do vrlo debeli. Kožica je hrapava, posuta velikim smeđim pjegama, zelenkastožute boje. Meso je čvrsto, a kasnije postaje prhko, sočno, prijatnog okusa s ponešto kiseline. Dozrijeva krajem Oktobra. Francuski kolonijalisti su je odnijeli u Kanadu gdje se je proslavila i dobila naziv i kao takva prenesena sirom cijelog svijeta. Ima svojstvo da smanjuje šećer u krvi.

 

jabuka-granny-00Granny Smith

Australska sorta nastala od sjemena divlje francuske jabuke. Osrednje produktivna plantažna sorta. Zrije u drugih desetak dana oktobra, a može se sačuvati i običnim hladnjačama do lipnja. Plodovi krupni do vrlo krupni, okruglasto konusnog oblika, temeljne tamnozelene boje koja dozrijevanjem postaje svjetlija, vrlo sočnog mesa, kiselkastog okusa i blage arome. Ima Svojstvo da umanjuje šećr u krvi.

jabuka-pink-lady-00Pink lady (Ljubičasta Dama)

Australska sorta nastala križanjem Golden delicious x Lady williams. Visoko produktivna plantažna sorta. Zrije u drugih desetak dana oktobra. Plodovi su joj osrednje krupni do krupni s umjerenom pokrivenošću ružičastom bojom, fine teksture, skladnog slatkokiselog okusa i plemenite arome. Sorta Pink Lady – Cripps Pink je kasna sorta koja traži idealne položaje sa dugim i toplim jesenima, sa sunčanim, ali ne vrućim danima i s prohladnim i rosnim noćima.

www.vocar-piramida.ba