Proizvodi Voćar-piramida i na tržištu Turske

Ovih dana se očekuje prva isporuka visočkog voća za tursko tržište. Malina i borovnica sa bh. tržišta zahvaljujući visočkoj firmi “Voćar piramida” trebala bi se naći na tržištu Turske. Naša produkcijska kuća ovih je dana posjetila jedan malinjak u Halim Pihljak iz visočke Gračanice jedan je od ovdašnjih uzgajivača plantažne maline, koja bi se uskoro trebala naći na tržištu Turske.

Visočka privatna firma “Voćar piramida” je nosilac projekta, koji podrazumijeva otkup i distribuciju maline i borovnice za tursko tržište:

“Prisutan je problem plasmana maline na tržište, zbog toga što je malina artikal koji ne može čekati sutra nakon ubiranja. Do sada smo s niz otkupljivača surađivali, a ove godine smo ušli u aranžman s gospodinom Suljom Selimovićem, koji je ugovor potpisao s jednom grupacijom iz Turske. Na području općine Visoko ćemo objediniti sve uzgajivače maline i na jedno mjesto centralizirati proizvode i plasirati ih na ino tržište”.

Individualni poljoprivredni proizvođači već danas predstavljaju respektabilan privredni faktor:

“Već četvrtu godinu se bavim proizvodnjom maline. Malina je vrlo povoljna kultura za uzgoj na našim područjima”.

Primjer individualno poljoprivrednih proizvođača je svijetla točka ovdašnje zbilje, neslućeni resurs kojem treba daleko više sistemske podrške:

“Na ovoj plantaži imam dunum maline i očekijem prinos od 1-2 tone, koji naravno ovisi od klimatskih uslova i drugih faktora, a što se tiče ekonomskog aspekta godišnje se može zaraditi oko 4.000-6.000 KM”.

www.magazinplus.eu