Program podizanja zasada i otkupa konzumne maline

malina-program-00Za 2014. i 2015. godinu firma Voćar-piramida je pokrenuo novi program i to program podizanja zasada i otkupa konzumne maline.

Tokom 2014. Voćar Piramida je dobio ugovor za izvoz svježe maline sorte Tulameen na Evropsko tržište. Tim povodom je pokrenut projekat za podizanje zasada ove sorte maline.

Pored toga što je visoki proizvođač, ova sorta i način uzgoja ima još niz prednosti:

– Period vegetacije je dobro prilagođen našim klimatskim uslovima. Cvjeta neposredno poslije Vilameta i Mikera što ga čini bezbjednim kod proljetnih mrazeva.
– Pošto se koristi u svježem obliku, cijene su mu visoke i konstantne svake godine. Do sada cijena nije padala ispod KM 3.50-4.00/kg.
– Plasira se na tržište u svježem stanju i plačanje je neposredno poslije isporuke. Osim prodaje u svježem stanju, podoban je i za smrazavanje kao i druge maline koje se koriste u industriji (Vilamet, Miker, Polka…)

Voćar Piramida je pokrenula i program kooperanata a unarednom periodu planira i formiranje matičnog zasada u kojem će se proizvodit sadni material ove sorte i obezbjeđivat kooperantima. Kao sastavni dio priprema za ovaj program, firma je nabavila tri kombi hladnjače koje su neophodne pri preuzimanju plodova od proizvođača, hladnjaču sa 18 paletnih mjesta za prevoz do kupaca u zemljama EU.

Voćar-piramida d.o.o.