Nije usvojen Program podsticaja za poljoprivredu

SARAJEVO, Odbor za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH /FBiH/ nije danas usvojio Program podsticaja za poljoprivredu u 2014. godini. 

zito-psenica-poljoprivreda-1

Odbor za poljoprivredu sutra će opet razmatrati probleme poljoprivrednika, prenijeli su federalni mediji. Podsticaji za poljoprivredne proizvođače u 2014. godini trebalo bi da iznose 110 miliona KM. Ispred federalnog Parlamenta, gdje je održana sjednica Odbora za poljoprivredu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, danas su se okupili i poljoprivrednici, koji su se razišli nakon okončanja sjednice.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja FBiH Avdo Muslimović rekao je da su poljoprivrednici primorani na ove proteste jer federalni Parlament nije u zakonskom roku usvojio program podsticaja.

Muslimović je istakao da je zahtjev poljoprivrednika da se do 31. marta isplati i dio neisplaćenih podsticaja za 2012. i 2013. godinu.

„Prema našim saznanjima, to je negdje od 15 do 18 miliona KM“, rekao je Muslimović.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH Miro Pejić rekao je juče da su odgovorni za ovu situaciju prvenstveno članovi Odbora za poljoprivredu.

Capital.ba